Terug naar Nieuws

Januari 2013 Persbericht

Gepubliceerd op:

Cremeren van zwaarlijvigen geen probleem
De afgelopen dagen was er publiciteit over een paardencrematorium dat aangaf ‘zwaarlijvigen' tot driehonderd kilo te willen gaan cremeren omdat die mogelijkheid er in Nederland niet zou zijn.

In reactie hierop stelt de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) dat er op dit gebied helemaal geen probleem is en dat de recente publiciteit onnodige onrust oplevert. "Het zou toch belachelijk zijn wanneer onze cliënten zouden moeten uitwijken naar een dierencrematorium," zegt Jaap Blaak, voorzitter van de LVC. "Een crematorium voor dieren heeft bovendien helemaal geen vergunning om humane crematies te verrichten. Volgens mij is de eigenaar van het dierencrematorium gewoon op zoek naar publiciteit en extra klanten. Daar hebben wij best begrip voor, maar niet wanneer het onrust geeft bij het publiek en ook nog eens een keer feitelijk onjuist is."

Zonder problemen
De LVC geeft aan dat het klopt dat de uitvaartkisten die voor crematie worden aangeboden vaker een grotere omvang hebben dan voorheen. Dit heeft te maken met het langer en zwaarder worden van de Nederlandse bevolking. De Nederlandse crematoria en de fabrikanten van crematieovens zijn echter al jaren geleden begonnen met het aanpassen van de afmetingen van de verbrandingskamer in crematieovens. Inmiddels is al meer dan de helft van de Nederlandse crematoria - bijna 60% - in staat om zonder problemen de crematie van een grotere kist te verzorgen. Volgens de LVC hebben crematoria bij een dergelijke crematie goed overleg met de betrokken uitvaartondernemer en de familie van de overledene.
Voorzitter Jaap Blaak: "In bijzondere gevallen is het natuurlijk goed om via de uitvaartondernemer overleg te hebben met het gekozen crematorium. In ieder geval is er altijd een crematorium in de buurt dat geschikt is voor de crematie van zwaarlijvigen."

In de volgende plaatsen is een crematorium gevestigd dat in staat is de crematie van een grotere kist te verzorgen: Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Appingedam, Arnhem, Baexem, Bergen op Zoom, Bilthoven, Breda, Dieren, Dordrecht, Ede, Emmen, Enschede, Geleen, Heerenveen, Heerlen, Helmond, Kerkrade, Leiden, Lelystad, Meppel, Nieuwegein, Nijmegen, Rijswijk, Roermond, Roosendaal, Rotterdam, Schagen, Schiedam, Stadskanaal, Terneuzen, Uithoorn, Utrecht, Velsen, Venray, Winschoten, Zaanstad, Zoetermeer, Zutphen en Zwolle.

LVC
De LVC - opgericht in 1988 - is een zogenaamde ‘brancheorganisatie' waarbinnen onderwerpen aan de orde worden gesteld die voor de branche als geheel van belang zijn. Er wordt informatie uitgewisseld over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van rouwverwerking, dienstverlening, wetgeving en techniek. In veel gevallen treedt de LVC op als ‘spreekbuis' van de crematoria in de richting van bijvoorbeeld overheid en pers. Ook bij wetenschappelijk onderzoek wordt de LVC betrokken.

Crematoria verzelfstandigen Vaillant Fonds

Crematoria verzelfstandigen Vaillant Fonds
Nieuwe website onderstreept positie bij recycling waardevolle metalen De Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) verzelfstandigt het Vaillant Fonds. Dat ziet toe op de recycling van waardevolle me…
 

Open dag 2022

Open dag 2022
 Kunnen wij u ook begroeten op onze open dag?
 
Privacyverklaring | Algemene voorwaarden