Een waardig afscheid

Asverstrooiing, een weloverwogen keuze

De natuur geeft, de natuur neemt. Door het as van een overleden dierbare te verstrooien geeft u het lichaam terug aan de natuur. Deze symboliek maakt verstrooien van de as voor veel nabestaanden tot een mooie manier om afscheid te nemen.

Verstrooien van de as, een onherroepelijke keuze

Denkt u erover om de as van een overledene te laten verstrooien? Bedenk dan goed dat dit een onherroepelijke keuze is. Wij helpen u graag bij het maken van een weloverwogen keuze. Twijfelt u nog, dan kunt u de as gerust wat langer laten bewaren in onze Algemene Nis.


Algemene nis

Asverstrooiing, op vele manieren en plaatsen

Asverstrooiing kan op vele manieren en plaatsen, zowel in als zonder aanwezigheid van de nabestaanden. Begraafplaatsen en uitvaartcentra voeren hierin elk hun eigen beleid. De beheerder van de locatie van uw keuze kan u informeren over de voorwaarden en kosten hiervan.

Asverstrooiing op een strooiveld

Op het terrein van Uitvaartcentrum Oost-Groningen vindt u een veld voor asverstrooiing. Ons strooiveld is voor algemeen gebruik, het is daarom niet mogelijk om hier een eigen plek te claimen of gedenkteken te plaatsen. Het leggen of plaatsen van bloemen is wel mogelijk. Ook op vele andere begraafplaatsen en bij andere uitvaartcentra vindt u strooivelden.

Asverstrooiing op zee

U kunt as laten verstrooien op de Noordzee of Waddenzee. Bij verstrooiing op de Noordzee - per vliegtuig of motorschip - kunt u als nabestaanden niet aanwezig zijn. Het verstrooien van de as op de Waddenzee gebeurt per zeilboot. Nabestaanden zijn hierbij welkom, u mag zelf de as verstrooien.

Asverstrooiing in de natuur

Het verstrooien van as in de vrije natuur is mogelijk in enkele speciaal daarvoor aangewezen gebieden van Staatsbosbeheer. Om dit mogelijk te maken is stichting Natuurlijk Herdenken in het leven geroepen. Het is mogelijk om zelf de as te verstrooien in de vrije natuur of om dit te laten verzorgen door de stichting. Een andere mogelijkheid voor asverstrooiing in de natuur is Nationaal Verstrooiterrein Delhuyzen, een groot natuurgebied met bos en heide nabij Arnhem.

•    Verbod uitstrooien as in gebieden Natuurmonumenten (januari 2024)
Natuurmonumenten heeft de regels voor het gebruik van haar natuurgebieden uitgebreid en gaat strenger handhaven. Een van de nieuwe regels is dat het in alle natuurgebieden van natuurmonumenten verboden is om as uit te strooien.

( https://www.natuurmonumenten.nl/asverstrooiing )

Ballonverstrooiing

Open uw hand en geef de overledene de vrijheid. Ballonverstrooiing is een intieme manier van afscheid nemen die bijdraagt aan een dierbare herinnering. De ballon stijgt tot grote hoogte, waar deze onder druk knapt en de as wordt verspreid in de hemel. Aqua Air Services verzorgt ballonverstrooiingen op vele plaatsen in Nederland.